Two Storey Residence in Ippokrateios Politeia, Attica

The study refers to the construction of a new two-storey house with basement and swimming pool on a plot area 1034m2. The plot is full of pine trees, has pronounced differences in height and entrance from the community road which coincides with the lower point of elevation.

The plan is “L” shaped and is oriented southeast. The wing that develops along the contours lines, functions as a kind of retaining wall, while the wing that develops perpendicular to these, is treated as a volume detached from the ground and because of its location and function hosting offers multiple perspectives.

At the intersection of the two wings, is the entrance, bright space with double height and transparency. From this area one can read all the sections of the house and movements to those are distributed rationally.

  • Project: Two Storey Residence
  • Employer: Individual
  • Location: Ippokrateios Politeia, Attica
  • Category: Design & Construction
  • Implementation Period: 2004 – 2007